Wednesday 1 May 2013

Κουλουράκια με άχνη και ανθόνερο

   
Πριν μερικές ήμερες βρεθήκαμε στο σπίτι μιας φίλης, της Σαββίνας, με αφορμή τα κουλουράκια με άχνη και ανθόνερο που θα έφτιαχνε η μαμά της. Δε ξέρουμε αν τα φτιάχνουν και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, πάντως στη Ρόδο είναι αρκετά διαδεδομένα, ειδικά το Πάσχα. Επειδή λοιπόν αυτά τα κουλουράκια είναι πολύ μυρωδάτα και πολύ νόστιμα, αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σας αυτή την τέλεια συνταγή.



Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι τα εξής:




1 κιλό βούτυρο γάλακτος (τύπου Lurpak) σε θερμοκρασία δωματίου
300 γρ. ζάχαρη άχνη 
2 αυγά
μισό ποτήρι του κρασιού ανθόνερο
μισό ποτήρι του κρασιού νερό
 περίπου 1.5 κιλό αλεύρι και ίσως λίγο παραπάνω αν το πάρει η ζύμη
1 φακελάκι baking powder
ανθόνερο  για το τέλος
1 κιλό ζάχαρη άχνη για να τα καλύψουμε


Σε μία λεκάνη χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει



Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη


Βάζουμε τα αυγά ένα ένα και συνεχίζουμε να χτυπάμε


Μόλις ομογενοποιηθούν βάζουμε το ποτήρι με το ανθόνερο και το νερό


Ρίχνουμε περίπου ένα κιλό αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να γίνει ένα πολύ μαλακό μείγμα



Αφήνουμε το μίξερ και συνεχίζουμε το ζύμωμα με το χέρι, προσθέτοντας λίγο λίγο και το υπόλοιπο αλεύρι


Ζυμώνουμε καλά μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι και να έχουμε μία ωραία μαλακή ζύμη που να μπορεί να πλάθεται


Πλάθουμε τα κουλούρια μας και τα βάζουμε σε ταψάκι με λαδόκολλα

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα


Μόλις βγουν από το φούρνο θα είναι κάπως έτσι

Τα αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά


Βάζουμε σε ένα μπολ ανθόνερο και σε ένα μπολ ζάχαρη άχνη


Βουτάμε γρήγορα ένα κουλούρι στο ανθόνερο και μετά το βουτάμε κατευθείαν στη ζάχαρη άχνη


Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα κουλούρια


Τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι και πασπαλίζουμε κι άλλη άχνη, όπως κάνουμε με τους κουραμπιέδες

Αφήνουμε να στεγνώσουν πολύ καλά

Τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγές κουτί ή τάπερ για να διατηρηθούν για μέρες


Tips

Όταν τα βάλετε στη λαδόκολλα πριν το ψήσιμο μην τα βάλετε πολύ κοντά το ένα με το άλλο γιατί φουσκώνουν 
Μη βάλετε μαργαρίνη, θέλουμε βούτυρο γάλακτος γιατί τους δίνει εκπληκτικό άρωμα



Special thanks to:

Tάση 
Σαββίνα
Τασούλα
Ελένη



Μέχρι και η Ράσκα τρελάθηκε με τη μυρωδιά των φρέσκο-φουρνισμένων κουλουριών και δεν ξεκολλούσε από την κουζίνα!


0 comments:

Post a Comment