Thursday 5 December 2013

Η πίτα του Bake me Softly


Αν όσοι μας διαβάζατε μας γνωρίζατε και από κοντά, δεν θα χρειαζόταν να σας πούμε τίποτα για την ονομασία της πίτας.. Πριν ανεβάσουμε τις συνταγές στο blog, κάνουμε διάφορα ''πειράματα'' προκειμένου να πετύχουμε αυτό που έχουμε στο μυαλό μας..και συνήθως το όνομα της συνταγής προκύπτει αβίαστα! Τη συγκεκριμένη πίτα ξέραμε πως να την φτιάξουμε, ξέραμε (σχεδόν) μέχρι και τη γεύση που θα είχε πριν καν ψηθεί.. Κολλήσαμε όμως στο όνομα και τελικά με συνοπτικές διαδικασίες αποφασίσαμε να την ονομάσουμε ''Η πίτα του Bake me Softly''. 
Είναι μια πίτα κατά βάση εύκολη στην εκτέλεση της, εννοείται νόστιμη και μπορεί εύκολα να στολίσει ένα γιορτινό τραπέζι ή ένα απλό τραπέζι, ανάλογα τις διαθέσεις σας.. Ξεκινάμε;


Για την πίτα θα χρειαστούμε:


1 φύλλο σφολιάτας
500 γραμμάρια γάλα φρέσκο
50 γραμμάρια βούτυρο
50 γραμμάρια αλεύρι
200 γραμμάρια μείγμα τυριών (βάλτε ότι προτιμάτε)
4-5 φέτες ζαμπόν
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
1 αβγό για το άλειμμα

Ξεκινάμε με τη μπεσαμέλ


Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο μαζί με το αλεύρι. Ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη προκειμένου να λιώσει το βούτυρο και να γίνει ένα με το αλεύρι


Μόλις το μείγμα ενωθεί σαν μια ενιαία μάζα ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα γάλακτος κάθε φορά και ανακατεύουμε. Σκοπός είναι το μείγμα να απορροφά κάθε φορά τόσο γάλα ώστε να μην σβολιάσει και στο τέλος να έχει απαλή και πλούσια υφή. 
Τα βήματα αυτά θα τα επαναλάβουμε μέχρι να καταναλωθεί όλο το γάλα. Μόλις δηλαδή το μείγμα 'πίνει' το γάλα που έχουμε ρίξει, ρίχνουμε κι άλλο μέχρι να ασπρίσει και να πήξει 




Θα πρέπει το αποτέλεσμα να είναι κάπως έτσι


   Όταν πια η μπεσαμέλ είναι έτοιμη προσθέτουμε το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε


Μεταφέρουμε τη μπεσαμέλ σε κάποιο άλλο σκέυος προκειμένου να κρυώσει και ρίχνουμε μέσα το μείγμα των τυριών. Ανακατεύουμε



Ανοίγουμε το φύλλο και απλώνουμε στη βάση  τις φέτες του ζαμπόν


Στη συνέχεια ρίχνουμε τη μπεσαμέλ στο κέντρο της πίτας με προσοχή


Εν συνεχεία κόβουμε με ένα μαχαίρι τις άκρες της πίτας διαγώνια. Τραβάμε με το μαχαίρι τέσσερις διαγώνιες γραμμές σε κάθε άκρη με φορά προς τα κάτω


Μετά κλείνουμε την πίτα, διπλώνοντας μια μια τις άκρες που κόψαμε, προς το κέντρο της 


Φροντίζουμε να μην αφήσουμε κενό κατά τη διάρκεια του κλεισίματος για να μην χυθεί έξω το μείγμα στο ψήσιμο.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε ένα αυγό με λίγο γάλα και απλώνουμε στην επιφάνεια της πίτας. Ψήνουμε στους 170 μέχρι η πίτα να κοκκινίσει και να φουσκώσει


Τη βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε σε μεγάλα κομμάτια.

Καλη επιτυχία!


2 comments:

Πωπω κόλαση, θέλω ένα κομματι τώρα! Είσαι και μακριά!
Φιλιά πολλά, καλές γιορτές!

Να το φτιάξεις και να μας στείλεις φωτογραφία!
Καλές γιορτές και από εμάς, φιλιά πολλά!!

Post a Comment